Jagers schieten eigen ganzenakkoord af

Een onlangs gesloten akkoord over het afschieten en beheer van ganzen heeft niet langer de steun van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV). De KNJV is zelf betrokken bij het akkoord, maar een 'overtuigende' meerderheid van de leden vindt de inhoud van de overeenstemming onduidelijk en onvolledig.

De KNJV zegt het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te zien om mee te denken over een structurele oplossing voor de problemen met ganzen in Nederland. Maar het akkoord draagt bij nader inzien toch onvoldoende bij aan een structurele oplossing, vindt het bestuur van de jagersclub.

Bij het akkoord dat de 'Ganzen-8' sloten, waren onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschapsbeheer Nederland en de Vogelbescherming betrokken. Alle deelnemers zijn het erover eens dat het teveel aan ganzen in Nederland tot veel schade leidt.

De Ganzen-8 wil dat het aantal ganzen aan het eind van het broedseizoen de komende vijf jaar tijd wordt teruggebracht van 280.000 naar maximaal 100.000. De acht organisaties komen maandag weer bij elkaar. De KNJV wil dan graag met de andere organisaties praten over het vervolgproces.

Vogelbescherming Nederland baalt van het besluit van de KNJV. "Hiermee frustreren de jagers een breed gedragen compromis waarin oplossingen zijn overeengekomen die recht doen aan natuurbelangen en economische belangen van de agrarische sector en de verkeersveiligheid."

Een belangrijk winstpunt in het akkoord was volgens de Vogelbescherming dat er een einde komt aan het op grote schaal afschieten van ganzen. De organisatie is erg bezorgd dat de opstelling van de jagersvereniging ertoe leidt dat er weer op grote schaal wordt geschoten op overwinterende ganzen.


Jagers schieten eigen ganzenakkoord af (Foto: Novum)