'Grote fouten politie bij Love Parade'

De politie in Duisburg heeft rond de Love Parade in juli vorig jaar grote fouten gemaakt. Dat zegt het openbaar ministerie van Duisburg in een rapport, meldt het weekblad Der Spiegel. Er vielen 21 doden en meer dan 500 gewonden toen bezoekers van het dancefeest elkaar bij een nauwe toegangstunnel onder de voet liepen.

Volgens de onderzoekers waren voor de beveiliging bij de toegang tot het festivalterrein maar tweehonderd agenten ingepland, die elkaar bovendien in de middag moesten aflossen. Deze wisseling van de wacht, die oorspronkelijk niet voorzien was, werd volgens Der Spiegel noodzakelijk doordat het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen enkele weken eerder had beslist dat agenten niet meer dan twaalf uur achtereen mochten werken.

De politie kampte volgens het openbaar ministerie ook met grotere communicatieproblemen dan tot nog toe bekend was. Radioapparatuur viel om de haverklap uit en ook het mobiele telefoonverkeer gaf door de grote drukte problemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wilde tegenover Der Spiegel niet reageren, 'om het welslagen van het lopende onderzoek niet in gevaar te brengen'. Het openbaar ministerie in Duisburg wilde zich niet over het Spiegel-artikel uitlaten.