Onlusten bij Israëlische grens

Israëlische militairen hebben op verschillende plaatsen langs de grens het vuur geopend op Arabische betogers. Zeker twaalf mensen kwamen om het leven.

Palestijnen herdenken zondag de 'nakba', de verdrijving van Palestijnen in 1948 tijdens de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog. Honderdduizenden Palestijnen sloegen toen op de vlucht of werden verdreven. Op Facebook en andere websites hadden activisten opgeroepen om naar de grens met Israël te gaan als onderdeel van de herdenking van de nakba.

Bij de grens met Syrië probeerden honderden mensen de grens bij de Golanhoogvlakte te bereiken. Het leger opende het vuur om de menigte tegen te houden. Zes mensen kwamen om het leven en tientallen raakten gewond. Een televisiezender toonde beelden van duizenden mensen die bij zich de grens verzamelden en dingen naar het hek gooiden. Tientallen mensen knipten gaten in het hek en duizenden stormden naar de Israëlische kant. Volgens Israëlische media gaat het om Palestijnen die in vluchtelingenkampen in Syrië wonen.

De Israëlische premier heeft een spoedoverleg gehouden met zijn adviseurs. Volgens sommigen in Israël probeert Syrië door het geweld de aandacht van de situatie in eigen land af te leiden. Israël bezet de Golanhoogvlakte sinds 1967. Hoewel Syrië het gebied terug wil, was het decennia lang rustig langs de grens.

Ook bij de grens met Libanon vonden onlusten plaats. Israëlische militairen openden ook daar het vuur toen een grote mensenmenigte het hek op de grens naderde en het begon te vernielen. Vier mensen kwamen om het leven, meldden Libanese veiligheidsdiensten. De Israëlische brigadegeneraal Yoav Mordechai Mordechai zei dat tientallen mensen de grens zijn overgestoken en dat militairen proberen de menigte tegen te houden.

Ook in de Gazastrook is het onrustig. Daar kwamen twee personen om het leven en raakten veertig mensen gewond. Israël bestookte Palestijnse betogers die de grens tussen de Gazastrook en Israël naderden met twee raketten en geweervuur. Veel slachtoffers zijn onder de 18, aldus artsen.

De Palestijnse premier Salam Fayyad zei zondag dat de Palestijnen hopen dat dit het jaar zal worden 'waarin er vrijheid en onafhankelijkheid voor onze mensen komt'. Fayyad herhaalde dat de Palestijnse staat moet worden gesticht op de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem.

Ismail Haniyeh, leider van Hamas, zei echter dat de Palestijnen 'goede hoop hebben een eind te kunnen maken aan het zionistische project in Palestina'. De verwijzing van Haniyeh naar de vernietiging van Israël zou wel eens problemen op kunnen leveren voor de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die onlangs na vier jaar de banden met Hamas weer aanhaalde. Hij probeert de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat de islamitische militanten een aanvaardbare politieke partner zijn.

Ook in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever is het zondag onrustig.