Uitbater coffeeshop Carpe Diem opgepakt

De uitbater van coffeeshop Carpe Diem in Helmond is zaterdagochtend opgepakt op verdenking van het witwassen van crimineel geld. De 45-jarige man uit Helmond had van de politie het verzoek gekregen zich te melden, wat hij zaterdagochtend deed. Hij werd op het politiebureau gearresteerd, meldt de politie.

De politie wil in het kader van het onderzoek op dit moment niet meer informatie bekendmaken.

Dinsdag werden in het kader van het onderzoek de coffeeshop en twee kantoren van dienstverleners in de regio Eindhoven doorzocht. De coffeeshop werd 1 december voor vier maanden gesloten door burgemeester Fons Jacobs van Helmond nadat er twee aanslagen waren gepleegd en de zaak meerdere keren was bedreigd.

De exploitant stapte daarop naar de rechter, maar die bepaalde dat Jacobs bevoegd was de zaak te sluiten vanwege dreiging van verstoring van de openbare orde. Een nieuwe aanslag zou ernstig gevaar opleveren voor bezoekers van de coffeeshop, oordeelde de rechter. In maart sloot de gemeente Carpe Diem definitief op grond van de Wet Bibob.

Jacobs ontving eind vorig jaar zelf ook bedreigingen aan zijn adres. Die hadden te maken met de vergunning die hij had gegeven aan Carpe Diem. Hij werd bewaakt en moest maandenlang onderduiken.