Libië: Elf imams gedood bij NAVO-aanval

Bij een NAVO-luchtaanval op de Libische oliestad Brega zijn vrijdag elf moslimgeestelijken omgekomen. Ze werden in hun slaap gedood. Dat zei Moussa Ibrahim, een woordvoerder van de Libische regering.

De geestelijken behoorden volgens Ibrahim tot een grote groep imams die in Brega bijeen waren gekomen om voor vrede te bidden in het door geweld geteisterde Libië. Elf imams kwamen om het leven en vijftig mensen raakten gewond, van wie vijf ernstig, aldus de woordvoerder.

De NAVO zei in reactie op de Libische uitlatingen dat ze een luchtaanval heeft uitgevoerd op een commandocentrum in Brega dat werd gebruikt door troepen van Moammar Gadhafi. "We zijn erg voorzichtig bij het uitkiezen van onze doelwitten en dit was zeer duidelijk een commandocentrum", zei een woordvoerder.

De NAVO heeft haar aanvallen de afgelopen dagen geïntensiveerd. Het Witte Huis en de NAVO hebben laten weten dat de militaire operatie zal voortduren zolang Gadhafi zijn eigen bevolking aanvalt. De Amerikaanse president Barack Obama en secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen stelden in een verklaring dat de NAVO-missie talloze levens heeft gered.