Anderhalf jaar cel voor onbeperkt pinfestijn

Een straatarme Tilburger die in vier dagen tijd in totaal 473.780 euro opnam met een pinpas van de gemeente, moet daarvoor anderhalf jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag bepaald. De 25-jarige man had de pas gekregen toen hij net uit de gevangenis kwam en een uitkering kreeg. Door een fout van de bank kon met de pinpas onbeperkt geld worden opgenomen.

De pinpas die de man kreeg was gekoppeld aan een speciale bankrekening. Hij kreeg de rekening met pas omdat zijn uitkering anders meteen zou worden ingehouden door zijn vele schuldeisers. Met de pas kon hij per dag maximaal 150 euro opnemen, mits er genoeg geld op de rekening stond. Toen de voormalige bajesklant erachter kwam dat de pas geen limiet kende, begon hij als een bezetene te pinnen.

Met het geld schafte hij onder meer auto's en dure kleding aan. Toen de woning van de man begin dit jaar werd doorzocht, vond de politie kledingprijskaartjes, kassabonnen en 2400 euro aan contant geld in een bloempot. De pinpas lag op het nachtkastje.

Volgens de officier van justitie was er een 'overvloed aan bewijs'. De advocaat van de veroordeelde voerde als verdediging aan dat de man er ook niets aan kon doen dat de bank een fout had gemaakt. Ook zijn moeder schoot hem te hulp. Ze verklaarde dat ze tijdenlang geld opzij had gelegd om een Mercedes te kunnen kopen.

De rechtbank ging niet mee met de redenering van de verdediging en heeft de man veroordeeld. "Verdachte had kennelijk slechts één doel, te weten zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld uit de automaat opnemen", zo luidt het vonnis.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met het strafblad van de Brabander. Dat blijkt vrijwel geheel gevuld met vermogensdelicten. Het gepinde bedrag moet hij terugbetalen.


Anderhalf jaar cel voor onbeperkt pinfestijn (Foto: Novum)