Kabinet: Máxima wordt koningin

Prinses Máxima  gaat koningin heten als prins Willem-Alexander de troon bestijgt. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Volgens Rosenthal is het een 'vast gebruik' dat de echtgenote van de koning wordt aangesproken als koningin. "Het kabinet ziet geen reden om van dit vaste gebruik af te wijken", zei Rosenthal.

Rosenthal reageerde op een pleidooi van PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Die vinden het niet van deze tijd dat de vrouw van de koning automatisch koningin wordt, terwijl de echtgenoten van Wilhelmina, Juliana en Beatrix als prins door het leven moesten. De drie partijen willen dat Máxima prinses blijft heten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het evenmin eens met de drie partijen. "Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer", zegt D66-leider Alexander Pechtold.

Rosenthal zat vrijdag de wekelijkse vergadering van de ministerraad voor. Premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) waren afwezig.


Kabinet: Máxima wordt koningin (Foto: Novum)