Sluizen Cajun Country mogelijk open

Amerikaanse ingenieurs staan op het punt de sluizen van een overloopgebied in Louisiana te openen, om de druk op de dijken van de Mississippi te verlichten en de dichtbevolkte steden Baton Rouge en New Orleans voor overstromingen te behoeden. 25.000 inwoners van een uitgestrekt gebied in het zuiden van de Verenigde Staten zijn haastig bezig hun spullen bijeen te pakken.

De sluizen van de Morganza Floodway ten noorden van Baton Rouge zouden dit weekeinde al open kunnen gaan. Een deel van de Mississippi zal dan door de rivier de Atchafalaya, moerassen en bayou's zijn weg naar de Golf van Mexico zoeken. Enkele duizenden woningen zouden onder water kunnen komen te staan.

De Morganza en de nabijgeleven Old River Control Structure werden in de jaren vijftig aangelegd om de Mississippi op haar huidige koers door New Orleans, een van de drukste havens ter wereld, te leiden. Als het waterpeil in New Orleans nog veel verder stijgt, ziet de Kustwacht zich mogelijk gedwongen de scheepvaart aan banden te leggen.


Sluizen Cajun Country mogelijk open (Foto: Novum)