Misbruikpater Jan N. (89) overleden

De salesianer pater Jan N., die heeft toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik, is dinsdag in zijn woonplaats Alverna overleden. Dat meldt de website Katholieknederland.nl donderdag. N. is 89 jaar geworden.

De pater vergreep zich als directeur van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk en later als priester in Terneuzen aan meerdere jongens. In 1990 werd hij veroordeeld voor seksueel misbruik in zijn tijd in Zeeuws-Vlaanderen. Een van de slachtoffers, Dave ten H., eist in een civiele procedure een schadevergoeding van N.

De pater deed zijn bekentenissen in februari tijdens een getuigenverhoor door de rechtbank in Middelburg in de zaak rond seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Ook kardinaal Ad Simonis moest getuigen, omdat N. voordat hij naar Terneuzen verhuisde kinderen heeft misbruikt in een jeugdcentrum van de Salesiaanse orde in Rijswijk. De gepensioneerde kardinaal was destijds bisschop van Rotterdam, waar Rijswijk onder viel.

Volgens letselschadeadvocaat Martin de Witte heeft het overlijden van de pater geen gevolgen voor de civiele procedure. "In principe hebben we het bisdom en de orde van de Salesianen op de korrel. Toch ben ik wel blij dat we hem nog als getuige gehoord hebben, want er is al zo weinig informatie."