Bijna vijftig wethouders weg sinds verkiezingen 2010

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar hebben al bijna vijftig wethouders hun zetels opgegeven. Dat blijkt uit gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). VVD'ers verlieten het pluche het vaakst: 14 liberalen stapten op. Verder gaven 11 PvdA'ers en 9 vertegenwoordigers van lokale partijen hun zetels op.

De wethouders verlieten de politiek onder meer omdat ze kozen voor een carrière buiten de politiek. 13 procent vertrok omdat ze vonden dat ze in de gemeenteraad te weinig steun kregen van hun eigen partij. 11 procent raakte de wethouderszetel kwijt omdat coalitiepartijen in de raad een conflict kregen. 7 wethouders werden door de raad weggestuurd.

Behalve wethouders hielden ook 11 raadsleden het al na een jaar voor gezien. Ook bij de voortijdig vertrokken raadsleden scoort de VVD met 36 procent het hoogst.

Sinds de verkiezingen van maart vorig jaar stapten ook 3 burgemeesters op, onder wie burgemeester van Moerdijk Wim Denie. Hij ging met vervroegd pensioen, volgens een verklaring in het belang van de gemeente en uit persoonlijk belang. Denie kreeg kritiek over zijn optreden bij de brand die begin dit jaar het chemiebedrijf Chemie-Pack in de as legde.