TomTom HD Traffic in VS gelanceerd

TomTom maakt donderdag bekend dat zijn verkeersinformatiedienst HD Traffic per direct beschikbaar is op alle daarvoor geschikte navigatieapparaten in de Verenigde Staten. Het is samen met Europa de belangrijkste markt voor het bedrijf.

TomTom verzamelt voor de dienst anonieme reisgegevens van eigen gebruikers en Vodafone klanten om actuele verkeersinformatie aan te bieden. Een jaarabonnement kost in de VS 59,95 dollar.

TomTom mikt op groei van de omzet uit diensten omdat de verkoop van losse navigatiekastjes onder druk staat, onder andere door navigatie-applicaties op smartphones. De omzet uit diensten is bovendien interessant omdat het terugkerende omzet betreft en de marge hoger is dan op de verkoop van hardware.

In het eerste kwartaal van 2011 haalde het bedrijf 36 procent van zijn omzet uit content en services, een toename van 20 procent op jaarbasis.

TomTom verkoopt zijn data ook aan overheden. Onlangs kwam het bedrijf daardoor in opspraak toen bekend werd dat gegevens van TomTom door de Nederlandse politie gebruikt worden om de locatie van snelheidscamera's te bepalen. TomTom zei toen maatregelen te treffen om dergelijk gebruik in de toekomst te voorkomen.