Honderden de straat op in Maldiven

De politie op de Maldiven heeft vrijdag honderden betogers tegengehouden die wilden demonstreren op een centraal gelegen plein in de hoofdstad Malé. Meerdere leden van de oppositie zijn gearresteerd. De demonstranten zijn boos vanwege stijgende prijzen, waarvan ze het hervormingsbeleid van de regering de schuld geven.

Bijna duizend demonstranten kwamen na het vrijdaggebed bijeen. Volgens hen zijn de prijzen door hervormingen voorgesteld door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) enorm gestegen. Een van de voorstellen van het IMF is het koppelen van de rufiyaa aan de Amerikaanse dollar. Het gevolg daarvan is volgens de demonstranten dat de waarde van de rufiyaa is gedaald waardoor producten duurder zijn geworden. Bijna alles wordt geïmporteerd naar het eiland.

De politie verdrong de demonstranten snel van het plein. De betogers verplaatsten zich nog korte tijd naar een andere plek en zwoeren later vrijdag opnieuw bijeen te komen voor de zevende achtereenvolgende nacht van protesten. Ze eisen het aftreden van president Mohamed Nasheed, die in 2008 als eerste democratische president werd gekozen na het dertig jaar durende bewind van Maumoon Abdyl Gayoom.

Nasheed sprak na de demonstratie in Malé een menigte toe. Hij zei niet tot aftreden gedwongen te kunnen worden door protesten. Hij daagde de oppositie uit om hem te verslaan bij de verkiezingen. De ontberingen zijn tijdelijk, verzekerde Nasheed de inwoners van de eilandengroep. Op de lange termijn zijn de hervormingen juist voordelig.

De minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Naseem zei eerder vanuit de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo dat de oppositie de economie schade toebrengt. "Er is een grote demonstratie gepland voor vandaag, die wel eens op problemen zou kunnen uitlopen", zei Naseem. "Dus de politie heeft de noodzakelijke maatregelen genomen om schade aan overheidseigendommen en gewonden te voorkomen, en om de orde in het land te handhaven."

Volgens de autoriteiten zijn de hervormingen noodzakelijk om het begrotingstekort terug te dringen.


Honderden de straat op in Maldiven (Foto: Novum)