Duisenberg: Berichtgeving lijkt hetze

Gretta Duisenberg herkent zich niet in het door de media geschetste beeld van het incident in het Amsterdamse restaurant l'Entrecôte et les Dames van afgelopen woensdag. In een vrijdagochtend verschenen persverklaring stelt zij dat de berichtgeving 'het karakter van een hetze' kreeg. Duisenberg werd op 4 mei uit het restaurant verwijderd, omdat ze de dodenherdenking verstoorde.

Volgens Duisenberg was ze bij het binnenkomen van het restaurant niet op de hoogte gesteld van 'de daar kennelijk gebruikelijke procedure rond het in acht nemen van de twee minuten stilte'. Toen mensen gingen zitten, kreeg Duisenberg de indruk dat de twee minuten voorbij waren en begon zij te spreken.

Duisenberg ontkent zich te hebben opgedrongen aan andere gasten, maar stelt gevraagd te zijn aan te schuiven aan andere tafels voor een kopje koffie. Wel bevestigt ze van haar stoel te zijn gevallen.

Volgens Duisenberg werd de eigenaresse van het restaurant opgehitst door een van de gasten om de politie te bellen. Dat ze geen gehoor gaf aan het eerdere verzoek het restaurant te verlaten, had te maken met een reflex tegen 'dergelijke Israëlische intimidatie in de illegaal bezette Palestijnse gebieden'.

Duisenberg verzet zich als politiek activiste al jarenlang fel tegen de Israëlische aanwezigheid in de Palestijnse gebieden. In haar verklaring benadrukt ze verder dat er geen proces-verbaal is opgemaakt door de politie.

Duisenberg: berichtgeving lijkt hetze
Duisenberg: Berichtgeving lijkt hetze (Foto: ANP)