Dodenherdenking Kanaleneiland verstoord

De dodenherdenking op het Anne Frankplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is verstoord door iemand die kwetsende leuzen riep. De man schreeuwde de woorden vanuit een rijdende auto tijdens de twee minuten stilte. Dat meldt de politie donderdag.

Na het schreeuwen is de politie meteen de auto achternagegaan en heeft de drie inzittenden aangehouden. Twee daarvan zijn inmiddels weer vrij. De man die de kwetsende woorden riep zit nog vast. Over de identiteit van de mannen wil de politie niks zeggen.

Ook in het Twentse Borne werd de dodenherdenking verstoord. Een groepje jongeren begon tijdens het stiltemoment in het centrum van het dorp te schreeuwen vanuit een naastgelegen beeldentuin.

Na de twee minuten stilte hebben agenten het groepje toegesproken. "Mensen waren niet geschrokken, maar hebben zich er wel aan gestoord. De agenten hebben het groepje duidelijk gemaakt dat het respectloos is wat ze hebben gedaan", zegt een woordvoerder. De namen van de vijf minderjarigen zijn genoteerd.

Een bewoner aan de Groen van Prinstererstraat in Goes is woensdagavond flink geschrokken, nadat vier jongeren van rond de 12 jaar een steen door een ruit van zijn huis gooiden. De bewoner keek op dat moment naar de herdenking op televisie. Toen de man naar buiten liep zag hij de vier jongeren wegfietsen. De daders worden nog gezocht.