'Comedy Live humor om te huilen'

Jean-Pierre Geelen heeft fors uitgehaald naar het nieuwe satirische programma Comedy Live. De tv-recensent van de Volkskrant vraagt zich serieus af of de slechtscorende BNN-show om te lachen of om te huilen is.

Geelen: "De vraag is: waarom gaat satire op tv zo pijnlijk vaak de mist in? Aan de spelers van Comedy Live (onder anderen Sander van Opzeeland, Remko Vrijdag en Martine Sandifort) kan het niet liggen: de meesten zijn bewezen talenten in hun vakgebied van de (stand up) comedy of cabaret."

"Maar satire op tv blijft een ander verhaal: gladder ijs bestaat niet. Satirisch talent is in Nederland (met Koot en Bie als oervaders) dun gezaaid, zeker wanneer het gepaard moet gaan met sketches (zonder 'bekende typetjes'). Jan Jaap van der Wal weet met Raoul Heertje hilarische hoogtes te bereiken in Dit Was Het Nieuws (binnenkort weer terug, bij RTL), maar wist eerder niet te overtuigen met een Nederlandse versie van The Daily Show op Comedy Central. Snelheid en actualiteit ontbraken, evenals voldoende goede grappen", bekritiseert de tv-recensent.

Volgens Geelen doet het buitenland het beter als het gaat om satire: "Het geheim van veel geslaagde voorbeelden uit het buitenland is een leger van allerbeste tekstschrijvers, dat de helft van hun grollen weggooit. Dat laatste is bij Comedy Live geen optie: alles uit de printer gaat meteen op de planken. Niet erg, zolang het geniaal is. Maar om drie kwartier te vullen, worden nu in aanleg aardige ideetjes eindeloos uitgewalst. Zoals de sketch van het stel dat wakker wordt en tot hun verrassing ineens Duits blijkt te spreken. De buren spreken plots Italiaans. Minuten ging het door, tot de doek van een vogelkooi werd gehaald - het beest blafte. Even was je terug bij De Mounties. Voorwaarde van de baas van Nederland 1?"

De plek van Comedy Live op Nederland 1 noemt Geelen sowieso dubieus. Volgens hem zit het Andre van Duin-publiek niet te wachten op BNN en Nederland 3-gezichten. "In Comedy Live hebben zij tekstjes ingestudeerd, en moeten zij zich in drie minuten ontpoppen tot stand up comedian. Te veel gevraagd. Leuk doen blijkt een vak. Leuk zijn een talent", besluit Geelen.


'Comedy Live humor om te huilen' (Beeld: BNN)