Syrische troepen bestormen moskee Deraa

Syrische militairen hebben de Omari-moskee in de stad Deraa veroverd, die het middelpunt vormde van de protesten tegen president Bashar al-Assad. Het leger was zaterdag begonnen het oude stadscentrum rond de moskee te beschieten met granaten. "Nu zitten er sluipschutters op het dak van de moskee", zei een van de omwonenden huilend. "Mijn familie en vrienden worden afgeslacht."

Volgens activisten zijn er zaterdag in Deraa zes betogers omgekomen. Dat gebeurde terwijl elders in de stad nog tientallen mensen werden begraven die omkwamen bij de demonstraties van een dag eerder.

Het Syrische leger had maandag met tanks de aanval ingezet op de rebellerende stad met 120.000 inwoners, nabij de grens met Jordanië. Het leek er zaterdag op dat het leger voor het eerst de controle had over het oude stadscentrum. "Kennelijk willen de veiligheidsdiensten hun acties vandaag afronden", zei bewoner Abu Ahmad telefonisch tegen persbureau Reuters. "Aan de inzet van tanks te zien, wordt de campagne intensiever."

De protesten in Deraa begonnen enkele weken geleden met een oproep voor meer democratie. De betogingen mondden uit in een landelijke beweging die het aftreden van president Assad eiste. De Baathpartij van Assad is sinds 1963 aan de macht en verbiedt oppositie.