Dodental aanslag Marrakech naar vijftien bijgesteld

Het dodental van de aanslag in Marrakech is naar 15 bijgesteld, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Eerder zei het staatspersbureau MAP nog dat 16 mensen waren gedood bij de aanslag. Onder de doden is een Nederlander. Verder zijn er ook 2 Canadezen, 2 Fransen en 2 Marokkanen bij de aanslag gedood. Onder de ruim 20 gewonden zijn een man en een vrouw uit Nederland.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanslag vrijdag scherp veroordeeld. Ook de Verenigde Staten en Duitsland hebben met afschuw gereageerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei in een verklaring 'ontsteld' te zijn. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat de VS met de slachtoffers van 'deze laffe aanslag' meeleeft en 'achter de Marokkaanse bevolking staat'.

De bomaanslag van donderdagmiddag was de dodelijkste in Marokko sinds 2003. Toen werden bij een aanslag in Casablanca 45 mensen gedood.

De bom explodeerde in de kelder van een café aan het Djemma el-Fna plein. Het plein staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en is vanwege zijn slangenbezweerders, vuurspuwers en het oude gedeelte van de stad zeer populair onder toeristen.

Update 19.01 uur
Inmiddels is de identiteit van de omgekomen Nederlander bekend geworden, het zou gaan om een 33-jarige leraar uit Deventer. Sem de Rooij was docent op de hogeschool Saxion. Hij was in Marrakech als reisleider van een reisgezelschap.

Update 20.46 uur
De bomexplosie die donderdag in de Marokkaanse stad Marrakech aan 15 mensen het leven kostte, werd van een afstand tot ontploffing gebracht en de bom zat vol spijkers. Dat heeft de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Taieb Cheqaoui, vrijdag bekendgemaakt.