Financiële tegenvallers meer dan 2 miljard

De financiële tegenvallers waar het kabinet mee te kampen heeft bedragen meer dan 2 miljard euro. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag, nadat bekend was geworden dat het kabinet een besluit heeft genomen over hoe deze klappen worden opgevangen.

Details over de afspraken maakte Rutte niet bekend, maar hij wilde wel zeggen dat het gerucht dat de tegenvallers 2 miljard euro zouden bedragen niet klopt. "Was het maar 2 miljard euro", zei de premier in zijn wekelijkse persconferentie.

Volgens Rutte zijn forse bezuinigingen essentieel om de staatsfinanciën op orde te houden. Alleen al in deze kabinetsperiode stijgen de kosten voor de zorg van 60 naar 74 miljard euro. Dat maakt stevig ingrijpen nodig, zei Rutte.

Vrijdagochtend werd al bekend dat het verplichte eigen risico in de zorg en de kosten van de huisarts in ieder geval niet omhooggaan. Dit nieuws moest volgens Rutte wereldkundig worden gemaakt om geruchten de kop in te drukken dat hier klappen zouden vallen. In de tweede helft van mei wordt de voorjaarsnota naar de Tweede Kamer gestuurd. Dan wordt duidelijk waar de tegenvallers wel worden opgevangen.