Explosie café in Marrakech was aanslag

Er heeft een explosie plaatsgehad bij een café in de Marokkaanse stad Marrakech. Hoeveel mensen er zijn omgekomen of gewond zijn geraakt, is onbekend. Dat meldt het Marokkaanse staatspersbureau MAP.

De Marokkaanse veiligheidsdiensten zijn aanwezig bij het café. De oorzaak van de ontploffing is nog niet duidelijk.

Update 16.45 uur
Bij de ontploffing bij het café op Djemaa el Fna, het centrale plein in Marrakech, zijn 15 mensen om het leven gekomen, onder wie naar verluidt 11 toeristen. 23 mensen raakten gewond. Het plein is een populaire toeristenbestemming.

Medewerkers van het Nederlandse consulaat in Marokko zijn donderdagmiddag naar de plek des onheils gegaan. Ze proberen te achterhalen of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden en zo nodig hulp te bieden.

Update 17.05 uur
De ontploffing was een terreuraanslag. Dit heeft het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten op basis van de eerste resultaten van het onderzoek.

Er was mogelijk sprake van een zelfmoordaanslag. De Marokkaanse autoriteiten meldden in eerste instantie dat het ging om een gasexplosie. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde later dat er aanwijzingen zijn dat het om een 'criminele daad' gaat. De gevel van het pand werd door de ontploffing volledig weggeblazen.

De laatste grote aanslag door militanten in Marokko was in 2003 in Casablanca. Toen kwamen 45 mensen om.

Update 22.39 uur
Onder de doden zijn vijf Marokkanen, zes personen met een Frans paspoort en nog vier andere buitenlanders, zo meldde de staatstelevisie in Marokko.