''Saoedi-Arabië misbruikt buitenlanders''

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch schrijft in een nieuw rapport dat in Saoedi-Arabië veel buitenlandse arbeiders systematisch worden mishandeld en uitgebuit. Sommigen worden zelfs behandeld als ware het slaven. Het rapport beschrijft in detail de slechte behandeling van de buitenlandse arbeiders in het land.

Het meest schrijnend in het islamitische koninkrijk is de situatie van de buitenlandse vrouwen: vaak zelfs mensonterend. Velen onder hen worden het slachtoffer van verkrachtingen en gedwongen opsluitingen. Verder zijn er voor de buitenlanders afschuwelijke arbeidsvoorwaarden en worden velen uitgebuit.

Een voorbeeld uit het rapport: een 300-tal vrouwen uit India, Sri Lanka en de Filipijnen moeten dagelijks 12 uur werken als schoonmaaksters in de ziekenhuizen van Djeddah. Op het einde van elke werkdag worden ze samengebracht in een overbevolkte en piepkleinde slaapzaal. De deur van elke kamer gaat op slot, waardoor de vrouwen geen enkele bewegingsvrijheid hebben. Dit voor de gehele duur van het contract, dat varieert van 2 tot 3 jaar.

Human Rights Watch bekritiseert in het rapport ook de gehele rechtspraak alsmede de doodstraf die gevangenen ondergaan. Bij buitenlanders waren in sommige gevallen de betrokken ambassade en familie niet eens op de hoogte van het feit dat er een doodstraf was uitgesproken, laat staan voltrokken.