Nederlandse toeristen mijden Mexico

Mexico, waar een bloedige drugsoorlog woedt, is dit jaar minder in trek bij Nederlandse vakantiegangers. Volgens de meest recente cijfers van reisbrancheorganisatie ANVR ligt het aantal geboekte vliegvakanties naar het land 12,5 procent lager dan vorig jaar.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken paste onlangs het reisadvies aan. Niet-noodzakelijke reizen naar Ciudad Juarez worden afgeraden. In de stad op de grens met de VS woedt een bloedige drugsoorlog. De Mexicaanse president Felipe Calderon zei onlangs ervoor te willen zorgen dat Mexico in de top vijf van meest bezochte vakantiebestemmingen ter wereld komt.

Het toerisme in Mexico, met bekende badplaatsen als Cancun en Acapulco, leek aanvankelijk nauwelijks te worden getroffen door de drugsoorlog. Onlangs bleek echter uit officiële cijfers dat er vorig jaar 10 procent minder mensen op vakantie gingen. Dat zou komen door het drugsgeweld. De afname was het grootst bij zon- en strandbestemmingen.

Een woordvoerder van de ANVR wil geen uitspraken doen over de oorzaak van de daling van de Nederlandse animo voor reizen naar Mexico. Toen de Mexicaanse griep in 2009 in het land de kop op stak gingen dat zomerseizoen 27 procent minder Nederlanders naar Mexico dan het voorgaande jaar.

De cijfers van de ANVR zijn gebaseerd op het totaal aantal boekingen bij 1300 verkooppunten. Het totaal aantal geboekte reizen tussen april en november naar alle bestemmingen ligt 1 procent hoger dan vorig jaar. Het aantal vliegvakanties naar Midden-Amerika ligt 8,5 procent hoger.

Sinds president Calderon in 2006 een offensief begon tegen de drugskartels zijn er volgens officiële cijfers al meer dan 37.000 doden gevallen. De kartels bevechten elkaar om de meest lucratieve smokkelroutes naar de Verenigde Staten.