Kabinet roept op tot boycot Gazavloot

Het kabinet roept Nederlandse organisaties op niet mee te doen aan een nieuw hulpkonvooi richting de Gazastrook. Het initiatief levert 'allerminst een bijdrage aan een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict', schrijft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Rosenthal stelt in de brief niet te kunnen verhinderen dat Nederlandse schepen of opvarenden meedoen.

In februari werd bekend dat een Nederlandse delegatie meevaart met de Freedom Flotilla 2. De Nederlandse afvaardiging wordt gesteund door onder meer Een Ander Joods Geluid, de Federatie Islamitische Organisaties Nederland, het Nederlands Instituut Palestina/Israël en de Internationale Socialisten.

De vloot is een initiatief van organisaties uit Europa, Noord-Amerika, Noord-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië. Geen van de 23 organisaties waarvan bekend is dat ze de vloot steunen, ontvangt geld van de Nederlandse overheid, aldus Rosenthal.

De bedoeling is dat de vloot, die naar verwachting uit ongeveer vijftien schepen met humanitaire goederen en zeker duizend opvarenden zal bestaan, medio mei vanuit Griekenland vertrekt en 31 mei in Gaza arriveert. Onder de opvarenden bevinden zich journalisten, politici, hulpverleners, kunstenaars en mensenrechtenactivisten.

De organisaties achter de vloot stellen met de actie te beogen de in hun ogen illegale blokkade van de Gazastrook te doorbreken en hulpgoederen af te leveren. Israël legde de blokkade in 2007 op nadat de radicale Hamas-beweging aan de macht was gekomen in de Gazastrook.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzocht een kleine maand geleden de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon de flottielje tegen te houden. Hij noemde de vloot een provocatie omdat de hulpgoederen ook over land naar de Gazastrook kunnen worden gebracht.

Het vorige hulpkonvooi werd in mei vorig jaar aangevallen door de Israëlische marine. Daarbij kwamen negen opvarenden om het leven. Volgens Israël werden de militairen aangevallen door activisten en werd alleen uit zelfverdediging geschoten.