Garnalenvissers gaan twee weken staken

Garnalenvissers hebben dinsdag massaal gehoor gegeven aan de oproep van vissersvereniging Hulp in Nood om in staking te gaan. Vrijwel de hele vloot ligt stil, zei een woordvoerder van de vereniging.

De vissers blijven de komende twee weken aan wal liggen, zo hebben ze dinsdag besloten. In die tijd willen ze de handel de tijd geven met een 'acceptabel prijsniveau' te komen voor de aangevoerde garnalen. Als dat niet komt, overwegen de vissers de staking uit te breiden tot vier weken, aldus de woordvoerder.

De vissers protesteren met de actie tegen de 'schandalig' lage prijs die ze voor de garnalen krijgen. De prijs zou te laag zijn om hun kosten te dekken. De prijs is als gevolg van een uitspraak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gedaald van 1,97 euro naar 1,29 euro per kilo. De kartelwaakhond heeft bepaald dat de vissers geen prijsafspraken mogen maken.

Een woordvoerder van de NMa wijst erop dat de vissers in het verleden hun prijs bepaalden via een kartel. Nu dat kartel is verboden, is de prijs gezakt naar 'een meer normaal marktniveau'.

Toen het kartel nog bestond, zijn heel wat vissers in de lucratieve garnalenvisserij gestapt. Het probleem is volgens de NMa dan ook niet zozeer de prijs, maar het feit dat nu sprake is van overcapaciteit in de markt.

Door de staking ligt de handel in verse garnalen voorlopig stil. Volgens de vissersvereniging is zeker 98 procent van de vloot niet uitgevaren. In totaal gaat het om ongeveer 350 schepen, inclusief schepen van Deense vissers, aldus de woordvoerder.

De groothandel beschikt nog wel over voldoende diepvriesvoorraden. Volgens een woordvoerder van groothandel Heiploeg in Zoutkamp is dat nodig in verband met langlopende contracten, maar ook bijvoorbeeld om de winter door te komen.

Garnalenvissers twee weken aan wal
Garnalenvissers twee weken aan wal (Foto: ANP)