Coalitie zakt twee zetels in peiling

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is deze week 2 zetels in de peiling gezakt. Het CDA en de PVV leveren ieder 1 zetel in, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

De VVD blijft in de peiling op 36 zetels staan. De coalitie, die in de peiling al een tijd geen Kamermeerderheid heeft, zakt hierdoor terug naar 71 zetels. In de oppositie verliest de PvdA ook 1 zetel. De SP, D66 en GroenLinks winnen ieder 1 zetel.

Een half jaar na het aantreden van het kabinet krijgt de regering als rapportcijfer net geen voldoende; een 5,4. Premier Mark Rutte (VVD) scoort met een 6,1 beter.

Een echte oppositieleider is nog steeds niet aan te wijzen. SP-leider Emile Roemer en D66-leider Alexander Pechtold scoren ieder 23 procent als wordt gevraagd wie de oppositieleider is.

Daarna volgt PvdA-leider Job Cohen op grote afstand, met 6 procent. De onbetwiste eerste plaats gaat echter naar 'niemand'. Voor 36 procent van de ondervraagden was dat het antwoord op de vraag wie de leider van de oppositie is.