Filipino's aan kruis genageld bij jaarlijks ritueel

Zeker 24 Filipino's hebben zich op Goede Vrijdag aan een kruis laten nagelen om zich in te leven in het lijden van Jezus Christus. Duizenden belangstellenden waren getuige van het ritueel, dat door leiders van de katholieke kerk scherp wordt veroordeeld.

Ruben Enaje (50) was van een van de 24 boetelingen en schreeuwde het uit van pijn toen dorpelingen gekleed als Romeinse centurio's de spijkers door zijn handpalmen sloegen en hem met het kruis rechtop zetten onder de brandende zon in San Pedro Cutud in de provincie Pampanga.

Het was al de 25e kruisiging van Enaje. Nadat hij in 1985 een val van een drie verdiepingen tellend gebouw overleefde, besloot hij over te gaan tot het jaarlijkse ritueel. "Ik brak geen bot in mijn lichaam toen ik van dat gebouw viel", zei Enaje. "Het was een wonder."

Voor de kruisingen begonnen, liepen rijen gelovigen door het dorp en sloegen op hun blote ruggen met scherpe bamboestokken en stukken hout. Toeschouwers werden soms geraakt door het opspattende bloed. Sommige deelnemers openden de wonden op elkaars ruggen met stukken gebroken glas om ervoor te zorgen dat er genoeg bloed vloeide.

Katholieke kerkleiders op de Filipijnen zijn van mening dat de bevolking haar geloof ook kan tonen zonder zichzelf te pijnigen. De kruisigingen en zelfkastijdingen zijn een 'imperfecte imitatie met een twijfelachtige theologische en sociale betekenis', zegt de Filipijnse aartsbisschop Angel Lagdameo. Hij voegt toe dat alleen de dood van Jezus Christus de mensheid heeft gered.

Enaje en andere boetelingen vinden dat de kerk hun geloof moet respecteren. "Wanneer ik aan het kruis hang, voel ik me heel dicht bij God", zegt Enaje. "We zijn opgegroeid met deze traditie en niets kan ons stoppen."

Het Rode Kruis heeft opgeroepen tot andere manieren van boetedoening en heeft zijn zorgen uitgesproken over mogelijke gezondheidsproblemen zoals infecties, zonnesteken en bloedverlies.

De dorpsleider van San Pedro Cutud, Remigio de la Cruz, zegt dat er, sinds de kruisingen in de jaren vijftig van de vorige eeuw begonnen, zich geen grote gezondheidsproblemen hebben voorgedaan. De spijkers liggen een jaar in alcohol en worden daarna met heilig water besprenkeld, aldus De la Cruz.


Filipino's aan kruis genageld bij jaarlijks ritueel (Foto: Novum)