Dolfinarium beschermt privacy orka Morgan

Het Dolfinarium in Harderwijk geeft medische gegevens van orka Morgan niet vrij. Een aanvraag van groepjes dierenactivisten om DNA en het medisch dossier van het zeezoogdier af te staan is 'resoluut' afgewezen door het park in Harderwijk. De jonge orka werd in juni in verzwakte toestand in de Waddenzee aangetroffen.

"Wij zien geen enkele noodzaak om deze gegevens te delen met een verzameling dierenactivisten", licht directeur Marten Foppen vrijdag toe. "Wij hebben in een eerder stadium alle mogelijke gegevens van Morgan gedeeld met wetenschappers die de meest up-to-date informatie bezitten."

Wetenschappers hebben geen match kunnen vinden tussen het DNA van Morgan en andere orka's. Wel staat vrijwel vast dat Morgan uit de Noorse Zee afkomstig is, staat in een rapport dat vorig jaar naar buiten kwam. Meer DNA-onderzoek heeft geen zin, vinden de onderzoekers.

Ook het medisch dossier van Morgan krijgen de activisten niet. "Wij verstrekken geen medische dossier van onze dieren, dus ook niet van een orka die tijdelijk door ons wordt opgevangen. Ook Morgan heeft recht op privacy."

Overigens kan Morgan volgens de wetenschappers niet meer terug naar zee. De orka heeft alleen goede overlevingskansen als ze met haar familie wordt herenigd, stelden ze in het rapport.

De activisten, verenigd in de Orka Coalitie, waren kwaad over de aanbeveling en zeiden dat het Dolfinarium kiest voor commerciële belangen. Twee van de zeven wetenschappers zouden niet onafhankelijk zijn. Ze namen in februari een advocaat in de arm, die de 'bevrijding' van de orka moet bewerkstelligen. "Boven alles moet er gewerkt worden aan de vrijlating van Morgan, zoals de internationale wet- en regelgeving voorschrijft."