Activisten Greenpeace bezetten booreiland

Elf activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben vrijdag een booreiland in de buurt van Istanbul beklommen. De activisten willen voorkomen dat het booreiland diepwaterboringen gaat uitvoeren in het Noordpoolgebied, aldus Greenpeace.

De activisten onderschepten het booreiland, de Leiv Eiriksson, met speedboten toen het de haven van Istanbul had verlaten. Nadat ze de boortoren hadden beklommen ontvouwden ze een spandoek met de tekst 'Stop de vernietiging van de Noordpool' en 'De olie voorbij, kies voor schone energie'.

Het booreiland, met eindbestemming Baffin Bay in Groenland, blijft ondanks de actie van Greenpeace zijn tocht voortzetten. De actievoerders zijn bereid hun bezetting dagenlang vol te houden, aldus Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie heeft het booreiland vanwege de weersomstandigheden in het Noordpoolgebied maar een beperkte hoeveelheid tijd om zijn geplande vier proefboringen uit te voeren.

De eigenaar van het booreiland, Cairn Energy, zegt door de regering van Groenland te zijn uitgenodigd om de proefboringen te doen. "Overal ter wereld waar wij actief zijn doen we ons best op een veilige manier te werk te gaan. Verder respecteren wij het recht van individuen en organisaties om op een veilige manier hun mening te uiten."

Greenpeace vindt dat, na de ramp in de Golf van Mexico met een booreiland van BP, Cairn zou moeten besluiten te stoppen met diepwaterboringen. "Harde vorst, ruwe weersomstandigheden en een zeer afgelegen locatie zorgen ervoor dat het in het geval van een lek onmogelijk is om de olie op te ruimen", aldus Greenpeace.


Activisten Greenpeace bezetten booreiland (Foto: Novum)