Regio Rotterdam snijdt fors in OV

De stadsregio Rotterdam bezuinigt volgend jaar 10 procent op openbaar vervoer. Het gevolg: buslijnen worden opgeheven of gaan minder vaak rijden, de metro komt op zaterdag later op gang en de ferry tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte vaart in de winter voortaan alleen in de spits. Ook op sociale veiligheid en klantenservice wordt beknibbeld.

De contouren van de bezuiniging worden duidelijk uit de voorstellen van de stadsregio die donderdagavond werden gepresenteerd. Er worden tien buslijnen in de regio opgeheven. Andere lijnen komen gedeeltelijk te vervallen, en de nachtbus gaat minder rijden en op donderdagen zelfs helemaal niet meer.

Klanten kunnen voortaan 's avonds niet meer bellen met de klantenservice, en ook op controle en toezicht wordt bezuinigd. De Rotterdamse stadsvervoerder RET heeft de opdracht om 2 miljoen te bezuinigen. Op het moment wordt per jaar nog 35 miljoen euro uitgegeven aan sociale veiligheid.

Door te schrappen in het aanbod moet volgend jaar 12 miljoen euro bespaard worden. Een bezuiniging van nog eens 21 miljoen euro moet komen uit besparingen op het gebied van infrastructuur, onderhoud en beheer. De invulling daarvan wordt later dit jaar bekend. In 2010 bedraagt de totale begroting nog 320 miljoen euro.

Met de ingrepen ontziet de stadsregio naar eigen zeggen de harde kern van de dienstregeling. In veel gevallen zouden alternatieven beschikbaar zijn. Toch typeert een woordvoerder van de stadsregio de bezuinigingen als 'heel ingrijpend'. Het is de voorbode van nog meer bezuinigingen in het OV. Naar verwachting krijgt de Rotterdamse regio de komende tien jaar in totaal 0,5 miljard euro minder van het rijk voor het OV.

Amsterdam maakte in januari al maatregelen bekend. Ook daar worden avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen geschrapt, routes ingekort en wordt er minder vaak gereden. De gemeente wil zo 13 miljoen euro besparen. In de drie grote steden heerst onder vakbonden en personeel al maanden onrust over de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat heeft al meerdere keren geleid tot werkonderbrekingen.

Gemeenten, reizigersorganisaties en de drie OV-bedrijven in de stadsregio Rotterdam krijgen de komende weken de tijd om te reageren op de voorstellen. Die kunnen daarna nog worden aangepast. In juni worden de voorstellen definitief. De wijzigingen moeten in december worden ingevoerd.