'Musea zijn hun subsidie waard'

Musea zijn hun subsidie waard. Dat concludeert de Nederlandse Museumvereniging donderdag uit een onderzoek dat het liet uitvoeren.

Volgens het kabinet is er een overaanbod aan cultuur. De VVD wees er vorig jaar op dat de afgelopen jaren steeds meer subsidie naar cultuur is gegaan, zonder dat dit heeft geleid tot een stijging van het aantal bezoekers. Het kabinet wil op termijn 200 miljoen euro per jaar op de gehele culturele sector bezuinigen. Dat gaat vooral ten koste van de podiumkosten, het kabinet zei eerder de musea te willen ontzien.

Om te kunnen berekenen of musea hun subsidie waard zijn, hebben de onderzoekers de nodige aannames moeten maken. Ze hebben uitgerekend welk bedrag Nederlanders er ongeveer voor over hebben om musea te behouden.

Daarvoor zijn vier bestaansredenen voor musea geformuleerd. De eerste is dat mensen geld over hebben voor het bezoeken van een museum, vaak meer dan wat de toegangsprijs is. In totaal zouden Nederlanders 700 miljoen tot 1 miljard euro meer over hebben voor het bezoeken van een museum dan ze er nu voor betalen.

De tweede reden om geld voor musea over te hebben is het simpele feit dat het museum er is, waardoor een stad bijvoorbeeld aantrekkelijker wordt om er te wonen of waardoor de bewoners meer status krijgen. Dat is volgens de onderzoekers 1,8 miljard tot 3,4 miljard euro waard.

Een derde reden is dat musea de nationale trots en het zelfvertrouwen zouden vergroten. Dat is tussen de 0 en 300 miljoen euro waard. Musea zijn nog eens 1 miljard waard omdat ze toeristen trekken.

Tot slot leveren musea een bijdrage aan cultuureducatie. Dat zou in een klap een positief effect hebben op onderwijsprestaties, arbeidsparticipatie, gezondheid, veiligheid en leefbaarheid. De waarde hiervan ligt tussen de 0 en 700 miljoen euro.

De totale waarde van musea ligt hierdoor tussen de 3,5 miljard en 6,4 miljard euro. De onderzoekers denken dat de waarde dichter bij de bovengrens ligt en misschien zelfs nog hoger is.

Per jaar zou de welvaartswinst door musea neerkomen op 202 miljoen tot 370 miljoen euro. Door de aannames over het effect op leefbaarheid is die schatting behoorlijk opgehoogd, maar de subsidie die musea ieder jaar krijgen ligt toch nog boven deze ruime schatting, in 2007 was dat namelijk 379 miljoen euro. De conclusie van het onderzoek is dat het welvaartseffect de hoogte van de huidige overheidssubsidies rechtvaardigt.


'Musea zijn hun subsidie waard' (Foto: Novum)