Mexico: 68 ontvoerden bevrijd

De Mexicaanse autoriteiten hebben in het aan Texas grenzende noorden van het land 68 mensen bevrijd die door het beruchte Golf-drugskartel waren ontvoerd. De ontvoerden werden gevonden in een huis in de grensstad Reynosa.

Onder hen waren naast Mexicanen acht Guatemalanen, twee Hondurezen, een Savadoraan en een Panamees. Een deel van de slachtoffers zei door leden van het Golfkartel uit bussen op weg naar het station van Reynosa te zijn gehaald; anderen waren op het station zelf gekidnapt.

Het Golfkartel is met het Zetaskartel in een bloedige strijd om de macht over de drugshandel verwikkeld. Daarbij wordt geen enkele vorm van geweld geschuwd.

Mexico wordt al jaren geteisterd door drugsgeweld. Kartels bestrijden elkaar op leven en dood. Ook ontvoeren zij mensen, veelal immigranten, om hen te dwingen drugskoerier te worden. Mensen die weigeren worden vermoord. De laatste tijd zijn veel massagraven met door de kartels vermoorde mensen gevonden.

Sinds de regering van president Felipe Calderon vier jaar geleden een offensief tegen de kartels lanceerde zijn al ruim 34.000 mensen bij drugsgeweld om het leven gekomen.