PVV werkt aan voorstel Beatrix uit regering

De PVV werkt aan een wetsvoorstel om koningin Beatrix uit de regering te zetten. De partij van Geert Wilders wil dat de koningin alleen nog een ceremoniële functie bekleedt. Dat zegt Kamerlid André Elissen, die samen met zijn collega Lilian Helder aan het plan werkt, woensdag in het AD.

Hoewel partijleider Geert Wilders zich al geregeld negatief uitliet over het optreden van koningin Beatrix is de PVV volgens Elissen 'pro-Oranje'. "Wij willen dat de koningin staatshoofd blijft, maar een plaats in de regering en politieke invloed horen daar niet bij."

De koningin heeft nu invloed bij de formatie van een nieuwe coalitie door de benoeming van informateuren en formateuren. Wilders noemde dat 'ondemocratisch'. Uit opiniepeilingen bleek eerder dat veel Nederlanders er ook zo over denken.

Voor het voorstel van de PVV moet de grondwet gewijzigd worden. Dat betekent dat het wetsvoorstel tweemaal door het parlement moet worden goedgekeurd. De tweede stemming kan pas plaatsvinden na de volgende Kamerverkiezingen. Het voorstel moet dan in beide kamers door twee derde van de leden van beide kamers worden aangenomen.