Staking openbaar vervoer Den Haag

Het openbaar vervoer in Den Haag ligt woensdag een groot deel van de dag stil. Het personeel van HTM staakt vanaf 09.00 uur. Naast bussen en trams rijdt ook de Randstadrail rijdt niet. De dienstregeling komt vanaf 14.00 uur langzaam weer op gang, zodat de situatie tijdens de avondspits weer normaal is.

De Haagse staking is de derde op rij. Op 7 april werden de eerste acties gevoerd bij het GVB in Amsterdam. Daarna volgde op 12 april een werkonderbreking bij de RET in Rotterdam. De vervoerbedrijven voerden in februari ook al actie. Toen werd het aanbod openbaar vervoer verkleind.

Met de acties willen de medewerkers en de bonden het kabinet overtuigen af te zien van de plannen om het openbaar vervoer in de grote steden openbaar aan te besteden. Daardoor krijgen ook andere bedrijven de mogelijkheid het stadvervoer te verzorgen. Daarnaast valt het niet in goede aarde dat het kabinet 120 miljoen euro wil bezuinigen op het stadsvervoer.

FNV Bondgenoten denkt dat de plannen van het kabinet alleen al bij HTM de komende twee jaar drie- tot vijfhonderd arbeidsplaatsen gaat kosten.

Tussen 11.00 en 12.00 uur wordt een protestmanifestatie op het Spuiplein in Den Haag gehouden. Onder anderen fractievoorzitters Job Cohen (PvdA) en Emiel Roemer (SP) spreken de actievoerders daar toe.