Kernenergieplannen Italië van de baan

De Italiaanse regering heeft dinsdag besloten haar plannen voor het ontwikkelen van kernenergie voor onbepaalde tijd uit te stellen. In plaats daarvan wil de regering een nieuwe energiestrategie uitwerken.

Minister van Economische Ontwikkeling Paolo Romani zei dat de crisis bij de Japanse kerncentrale in Fukushima de plannen heeft doorkruist. Italië volgt hierin Duitsland en andere landen, zei hij. "Dergelijke belangrijke beslissingen voor onze toekomst kunnen niet gebaseerd worden op gemoedsgolven of politiek gemanoeuvreer."

Critici en tegenstanders van kernenergie zeggen dat de regering een voor later dit jaar gepland referendum over de nucleaire plannen wil voorkomen. In een volksraadpleging in 1987 na de kernramp in Tsjernobyl wilden de Italiaanse kiezers niets meer van kernenergie weten.

De regering had in november de eerste stappen gezet om kernenergie weer bespreekbaar te maken. Premier Silvio Berlusconi wilde Italië voor zijn energievoorziening minder afhankelijk maken van buitenlandse leveranciers.

Momenteel moet Italië 86 procent van zijn energie importeren, ruim boven het EU-gemiddelde van 53 procent, zegt het Internationaal Energieagentschap in Parijs.