Topfunctionaris Mexico weg wegens massagraven

De hoogste veiligheidsfunctionaris in de Mexicaanse deelstaat Tamaulipas, Ubaldo Ayala Tinoco, heeft zondag ontslag genomen. Ayala Tinoco nam die stap nadat afgelopen week in massagraven in Tamaulipas zeker 145 lijken waren gevonden. De mensen in de graven zijn volgens de autoriteiten vermoord door leden van de drugsbende Los Zetas.

Een woordvoerder van de gouverneur van Tamaulipas zei zondag dat Ayala Tinoco is vervangen door de oud-militair Rafael Lomelí Martínez. Het is niet duidelijk of Ayala Tinoco vrijwillig is opgestapt of dat hij daartoe werd gedwongen.

Ayala Tinoco had de afgelopen weken al meerdere malen gedreigd dat hij zou opstappen als de politieagenten in Tamaulipas in het noorden van Mexico geen loonsverhoging zouden krijgen. Ayala Tinoco stelde dat zijn agenten recht op meer geld hadden omdat hun werk in de door drugskartels geteisterde deelstaat zeer zwaar is. Ook vroeg hij om beter materiaal voor zijn agenten.

Drugskartel Los Zetas zou achter de dood van de zeker 145 mensen zitten die onlangs werden aangetroffen in massagraven in Tamaulipas. De leider van het kartel in San Fernando in Tamaulipas, Omar Martin Estrada Luna die bekend staat onder zijn bijnaam 'El Kilo', en enkele anderen werden zaterdag gearresteerd. De Mexicaanse autoriteiten lieten zondag weten dat er in Tamaupilas circa dertig personen vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij de drugskartels.