Pedobisschop naar ander schuiladres

De Belgische bisschop die op televisie het seksuele misbruik van zijn neefjes goedpraatte, heeft een nieuwe schuilplaats gezocht. Bij het Franse klooster waar Roger Vangheluwe verbleef is opgelucht gereageerd, meldt de Belgische zender VMT.

De bisschop is een week in het klooster in de Loirestreek geweest. Zaterdagavond vertrok hij in zijn auto. Het was de bedoeling dat hij daar langer zou blijven, maar na het interview streken de media neer bij het klooster. Daarom vroeg het klooster de nuntius in België de geestelijke weg te sturen. Die heeft een nieuwe schuilplaats geregeld. Vangheluwe zei eerder al dat hij vaak van onderkomen wisselt.

Vangheluwe zei donderdag in een interview dat het misbruik van zijn toen minderjarige neefjes een 'spelletje' was, 'een relatietje' waarbij wat werd geliefkoosd en geslachtsorganen werden betast. Toch had het volgens hem niets te maken met seksualiteit. "Het was een stukje intimiteit tussen ons."

De oud-bisschop diende vorig jaar zijn ontslag in nadat hij had bekend dat hij een van zijn neefjes dertien jaar lang had misbruikt, totdat de jongen 18 jaar was. In het interview van donderdag bekende hij ook een tweede neefje te hebben misbruikt. Dat duurde twee jaar.

Het interview leidde tot geschokte reacties. Premier Yves Leterme, diverse bisschoppen en een aanklager uitten hun afkeer.


Vangheluwe zoekt andere schuilplaats (Foto: Novum)