Arrestaties na explosie metro van Minsk

De autoriteiten in Wit-Rusland hebben verscheidene mensen opgepakt in het kader van hun onderzoek naar de explosie maandag in een metrostation in de hoofdstad Minsk. Bij de explosie, die als een terroristische aanslag wordt beschouwd, kwamen 12 mensen om het leven en raakten meer dan 200 gewond. Van 22 gewonden was de toestand dinsdag nog kritiek; veel mensen hebben armen of benen verloren, zei Viktor Sirenko, directeur van het ziekenhuis voor spoedeisende gevallen van Minsk.

De bom ontplofte in het station Oktjabrskaja, op nog geen 100 meter afstand van het kantoor van de presidentiële administratie en het Paleis van de Republiek, een concertzaal die vaak voor officiële plechtigheden wordt gebruikt. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist en de politie heeft geen mogelijke daders genoemd. President Aleksandr Loekasjenko sluit niet uit dat de explosie 'van buitenaf georganiseerd' is en heeft de veiligheidsdiensten opgedragen 'alles binnenstebuiten te keren' om de daders op te sporen.

Minister van Binnenlandse Zaken Anatoli Koelesjov zei dat de bom klaarblijkelijk radiografisch tot ontploffing is gebracht. Hij zei dat de politie op grond van getuigenverklaringen compositietekeningen van twee mannelijke verdachten heeft gemaakt. Ook de binnenlandse veiligheidsdienst KGB zei een verdachte op het oog te hebben en naar hem op zoek te zijn, maar gaf verder geen bijzonderheden.

Substituut-officier van justitie Andrej Sjved zei dat in het kader van het onderzoek verscheidene mensen zijn opgepakt, maar verschafte geen details. Het is onduidelijk of deze mensen als verdachten worden beschouwd.

KGB-agenten deden dinsdag een inval in de kantoren van een van de belangrijkste onafhankelijke kranten, Nasja Niva. "Ze houden ons vast in de redactielokalen", liet redacteur Andrej Skoerko weten. De KGB'ers verlangden dat de krant beeldmateriaal zou afstaan dat op de plaats van de explosie was gemaakt, zei hij.

Loekasjenko regeert de voormalige Sovjetrepubliek al bijna zeventien jaar met ijzeren vuist. Oppositieleiders vrezen dat hij de explosie zal aangrijpen om tegenstanders nog harder aan te pakken. "De autoriteiten kunnen de explosie gebruiken om de burgerlijke vrijheden verder in te perken en veiligheidsmaatregelen aan te scherpen", zei Anatoli Lebedko van de Verenigde Burgerpartij.

"Krachten binnen en buiten het land die belang hebben bij het destabiliseren van de toestand in Wit-Rusland, kunnen van deze terreuraanslag profiteren. Deze krachten willen nog hardere politieke onderdrukking uitlokken", zei Aleksandr Milinkevitsj, een andere prominente oppositieleider.

De politieke spanningen in Wit-Rusland zijn flink toegenomen na het uiteenslaan van een demonstratie in december. Veel mensen gingen toen de straat op om hun ongenoegen te uiten over de in hun ogen frauduleus verlopen presidentsverkiezingen. De politie arresteerde meer dan zevenhonderd mensen, onder wie zeven presidentskandidaten. Loekasjenko werd op 19 december tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen.

Ook economisch verkeert Wit-Rusland in zwaar weer. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben na de verkiezingen sancties afgekondigd, waardoor Loekasjenko geheel afhankelijk is geworden van zijn belangrijkste bondgenoot Rusland. Loekasjenko beschuldigt het Westen dikwijls van pogingen zijn land te destabiliseren, maar ook met het Kremlin ligt hij overhoop omdat Moskou zou azen op bedrijven en infrastructuur. Ondertussen zijn de harde-valutareserves vrijwel uitgeput; veel burgers staan in de rij om hun roebels in te wisselen met het oog op een dreigende devaluatie.

Aleksandr Klaskovski, een politiek analist, denkt dat Loekasjenko de aanslag zal gebruiken om de teugels verder aan te halen. "Loekasjenko zal dit gebruiken om vooruitlopend op een economische ramp en maatschappelijke spanningen zijn greep te verstevigen."


Arrestaties na explosie metro van Minsk (Foto: Novum)