'Langstudeerdersboete juridisch wel mogelijk'

Het kabinetsplan om langstudeerders 3000 euro extra collegegeld te laten betalen is juridisch best haalbaar. Dat schrijft staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) aan de Kamer.

Advocatenkantoor Stibbe stelde vorige week dat het wetsvoorstel de toegankelijkheid van het onderwijs belemmert. Bovendien zou het haaks staan op een internationaal verdrag waarin de geleidelijke invoering van kosteloos hoger onderwijs is vastgelegd en in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. Het advies werd opgesteld in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvK).

In de Kamerbrief pareert Zijlstra alle kritiekpunten die in het rapport van Stibbe worden genoemd. Hij merkt ook op dat de regering het wetsvoorstel niet zou hebben ingediend als zij gedacht zou hebben dat het juridisch niet haalbaar zou zijn. Donderdag debatteert de Kamer over het plan.

De SP noemt de reactie van Zijlstra 'uitermate zwak'. De partij vindt het wetsvoorstel voor de studieboete van 3000 euro 'een staaltje politiek broddelwerk en een haastklus, die louter is bedacht om snel 370 miljoen te bezuinigen'. Kamerlid Jasper van Dijk roept iedereen op om dinsdag om 12.00 uur naar het Plein voor de Tweede Kamer te komen.

Van Dijk brengt in herinnering dat uit het onderzoek van Stibbe blijkt dat de studieboete in strijd is 'met allerlei juridische beginselen en internationale verdragen'. "Zijlstra heeft bijles nodig in de rechtsleer, want kosteloos onderwijs is heel wat anders dan toegankelijk onderwijs", stelt het Kamerlid. "Ook op de schending van het rechtszekerheidsbeginsel, heeft Zijlstra nog geen begin van een antwoord." De brief van de staatssecretaris staat volgens Van Dijk vol met slordigheden, waardoor de wet elke geloofwaardigheid verliest.

Het advocatenkantoor is bezig de brief van Zijlstra te bestuderen, laat een woordvoerder van de studenten weten.