Meer omwonenden moeten weg bij kerncentrale

Meer mensen moeten weg uit de omgeving van de kerncentrale van Fukushima Daiichi, die na de tsunami van vorige maand in het ongerede is geraakt. Tegen de tachtigduizend mensen die binnen een straal van 20 kilometer wonen hebben al opdracht gekregen te vertrekken, nu komen daar de inwoners van nog vier dorpen bij, sommige op meer dan 30 kilometer afstand van de centrale.

De mensen hoeven niet op stel en sprong te vertrekken, maar er wordt aangeraden niet langer dan een maand te wachten. Op sommige plaatsen is verhoogde straling gemeten die op termijn gevaar kan opleveren voor de gezondheid, zei de Japanse kabinetswoordvoerder Yukio Edano maandag.

De baas van de exploitant van de kerncentrale, Tokyo Electric Power Company (Tepco), is maandag naar Fukushima gegaan om verontschuldigingen uit te spreken en de mensen te bedanken die proberen de crisis onder controle te krijgen. President-directeur Masataka Shimizu stond niet de pers te woord. Hij verbleef onlangs ruim een week in het ziekenhuis, met duizeligheid en hoge bloeddruk, maar is inmiddels weer aan het werk.

Radioactief water uit de kernreactoren is in de zee en in de bodem gelopen, wat bezorgdheid heeft gewekt over de veiligheid van vis, groenten en melk. De directeur van de Japanse nucleaire inspectiedienst NISA, Hidehiko Nishiyama, zei maandag nog geen tijdsbestek te kunnen geven waarbinnen de problemen zijn opgelost. "Het spijt ons zeer voor de geëvacueerden die het probleem graag opgelost zien."


Meer omwonenden weg van kerncentrale (Foto: Novum)