Een op drie Roemenen wil in Nederland blijven

Een op de drie Roemenen wil zich blijvend vestigen in Nederland. Roemenen schatten zelf de kans dat ze hier over een jaar nog zijn op gemiddeld 72 procent, over vijf jaar op 50 procent en de kans op permanente vestiging op 38 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Multiculturele Vraagstukken Forum. Uit wantrouwen en achterdocht leggen ze echter niet gauw contact met onbekenden.

Vorig jaar stonden 14.000 Roemenen geregistreerd in de Gemeentelijke Basisadministratie. Het totaal aantal Roemenen in Nederland ligt tussen 23.000 en 30.000. Hun aantal is sinds 2008 verdrievoudigd.

Drie kwart van de Roemenen in het bevolkingsregister behoort tot de eerste generatie. De groei zit vooral in jongvolwassenen.

Roemenen verrichten vooral ongeschoolde seizoensarbeid, maar het aantal tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen daalt. Het kabinet wil ze eigenlijk weren.

Roemenen komen vooral om economische redenen naar Nederland, maar anders dan bijvoorbeeld Polen hebben ze in ieder geval tot 2014 een werkvergunning nodig. Veelal gaan ze een paar keer per jaar of nog vaker terug naar hun eigen land, waar een deel van hen ook nog steeds een woning heeft, of een gezin.

Hoewel Roemenen in meerderheid tevreden zijn over hun verblijf in Nederland, hebben ze ook klachten, bijvoorbeeld over lange werkweken en onderbetaling. Vaak werken ze zwart. Werkgevers waarderen Roemeense arbeiders om hun arbeidsmoraal. Ze werken hard, zijn loyaal en doen het werk dat Nederlanders niet willen doen.

Het aantal Roemeense dak- en thuislozen in Nederland is weliswaar niet zo hoog, maar stijgt wel. Een meerderheid van de Roemenen die in aanraking komt met de Nederlandse politie, woont niet in Nederland. Het gaat vaak om bendes die rondtrekken door Europa.