Overledenen Alphen ouder dan 40 jaar

Onder de zes mensen die zaterdag zijn overleden door de schietpartij in Alphen aan den Rijn zijn geen kinderen. De slachtoffers zijn drie vrouwen van 91, 68 en 45 jaar en drie mannen van 80, 49 en 42 jaar. Dat maakte waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn zondag bekend op een persconferentie.

Daarnaast waren er zeventien gewonden, zes vrouwen, twee meisjes van 6 en 10 jaar en negen mannen. Zeven van hen zijn er ernstig aan toe. Van de gewonden liggen er nog twaalf in een ziekenhuis, een van de meisjes is al weer naar huis, de andere is ook lichtgewond. De 42-jarige man die overleed, was van Syrische afkomst.

Aan het eind van middag wordt een bijeenkomst voor familie van nabestaanden en slachtoffers gehouden. Om 21.00 uur volgt een herdenkingsbijeenkomst, waarbij ook een of meerdere leden van het kabinet zullen spreken. De burgemeester, die sprak van een ramp en een catastrofe, verwacht 'heel veel Alphenaren'.

Slachtofferhulp neemt zondag nog contact op met directeuren van scholen in Alphen om hen te adviseren over de begeleiding van de leerlingen. Ook worden familierechercheurs ingeschakeld.

De 24-jarige dader van de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, Tristan van der V., pleegde zelfmoord na willekeurig met een automatisch wapen op het winkelend publiek te hebben geschoten. Er wordt binnenkort een reconstructie gehouden.

Van der V. was suïcidaal, zo blijkt uit zijn afscheidsbrief, maar zijn motief is nog onduidelijk. Er zijn inmiddels digitale teksten gevonden, die van meer 'spirituele' aard zijn.

Winkelcentrum De Ridderhof, waar de schietpartij plaatsvond, is de hele nacht onderzocht. Er zijn drie vuurwapens gevonden, maar nog onduidelijk is of Van der V. daar een vergunning voor had. Omdat dit soort wapens vrij eenvoudig kunnen worden omgebouwd, is nog verder onderzoek nodig. Het winkelcentrum gaat waarschijnlijk maandag weer open.