Iraanse ambassade betreurt Damincident

De Iraanse ambassade in Nederland betreurt de zaak van de man die zich woensdag op de Dam in Amsterdam in brand stak en donderdag overleed. De man was een 36-jarige asielzoeker uit Iran, die nog niet was uitgeprocedeerd.

"Het is een bron van zorg dat een Iraanse burger ver van familie en vaderland met problemen kampte en in omstandigheden kwam die tot zijn dood leidden", laat de ambassade in een verklaring weten.

De man overgoot zich naast het Nationaal Monument met een brandbare vloeistof, waarna hij zichzelf in brand stak. Omstanders en politieagenten slaagden erin het vuur te doven, maar de man overleed in een brandwondencentrum. De ambassade heeft na het incident contact opgenomen met de familie van het slachtoffer in Iran en gaat zich inspannen om het stoffelijk overschot op verzoek van de familie naar Iran over te brengen.

Volgens de ambassade was eerder deze week ook al een Iraanse staatsburger overleden in Nederland. "Het lijkt erop dat Nederland als immigratieland een gevoel van verantwoordelijkheid zou moeten tonen voor de verbetering van de onbehoorlijke situatie van immigranten die hier een beter leven zoeken", aldus de ambassade in Den Haag.