'Oud-minister Korthals kreeg 3,5 ton wachtgeld'

Kandidaat-voorzitter van de VVD Benk Korthals heeft als oud-minister van Defensie tussen 2002 en 2010 350.000 euro aan wachtgeld ontvangen. Dat schrijft De Pers donderdag.

Elsevier schreef onlangs na onderzoek op basis van de Wet openbaarheid van bestuur al dat een voormalig minister van Defensie 350.000 euro wachtgeld heeft ontvangen. Het weekblad schreef echter niet om wie het ging, omdat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat niet wilde zeggen.

De Pers vergeleek de salarisgegevens van de oud-ministers en concludeert nu dat het om Korthals moet gaan. Eimert van Middelkoop, Henk Kamp en Frank de Grave kunnen het volgens de krant niet zijn omdat ze geen recht hebben op een groot bedrag.

Korthals laat via een VVD-woordvoerder aan de krant weten dat 'het zeer waarschijnlijk om hem gaat omdat het bedrag overeenkomt met wat hij ontvangen heeft'. Hij zegt dat hij zich 'aan de toen geldende regels heeft gehouden'. Verder wil hij geen toelichting geven.

Volgens De Pers is het binnen de VVD 'omstreden' zo veel wachtgeld te ontvangen, omdat de liberalen juist al jaren pleiten voor versobering van de regeling.