Celstraffen voor Belgisch voetbalgeweld Groesbeek

Zes Belgische supporters van Germinal Beerschot Antwerpen (GBA) moeten de cel in voor openlijk geweld voorafgaand aan een vriendschappelijk duel tussen de voetbalclubs NEC Nijmegen en GBA. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat ze zich in juli 2009 in Groesbeek gewelddadig hebben gedragen.

De verdachte die een leidende en zeer actieve rol had moet een jaar naar de gevangenis. De rechtbank zag dinsdag geen reden om van die straf vier maanden voorwaardelijk op te leggen, zoals de officier van justitie had geëist. Vier anderen kregen een gevangenisstraf van acht maanden.

De zesde Belg kreeg 31 dagen opgelegd, gelijk aan zijn voorarrest. Een aantal van de verdachten is ook veroordeeld voor zware mishandeling, diefstal met geweld en vernieling. De groep GBA-supporters gedroeg zich al bij aankomst bij het sportterrein gewelddadig, terwijl ze 'Beerschot Hooligans' scandeerden.

De supporters gooiden spullen naar de tribune, terwijl daar ook kinderen zaten. Daarnaast sloegen en schopten ze NEC-spelers, stewards en toeschouwers, deelden kopstoten uit en trapten mensen die op de grond lagen. Ook moest een fotograaf, die werd geslagen en geschopt, zijn camera afgeven zodat zijn foto's konden worden gewist.

Het geweld had voor enkele slachtoffers ernstige fysieke en psychische gevolgen, stelt de rechtbank, en bij het publiek ontstond paniek en grote angst. De wedstrijd werd nog voor het begin afgelast.

Klik hier voor foto's van de rellen.