Militair proces verdachten 11 september

Khalid Sheikh Mohammed en vier andere verdachten van de aanslagen van 11 september 2001 worden niet voor de Amerikaanse burgerrechter gebracht, maar voor een militaire commissie. Dat heeft de Amerikaanse regering volgens een zegsman bij de politie maandag besloten. Minister van Justitie Eric Holder zou het besluit later bekendmaken.

De regering was eerder voornemens de vijf voor een federale rechtbank in New York te brengen. Hier zaten echter politieke en juridische haken en ogen aan. Republikeinse politici verwijten de regering-Obama heel lang te hebben getalmd met de beslissing om ze door militaire commissies te laten berechten.

Khalid Sheikh Mohammed zegt dat hij degene is die de aanslagen met gekaapte passagiersvliegtuigen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington heeft bedacht en uitgewerkt. Zijn medeverdachten zijn Waleed bin Attash, een Jemeniet die een trainingskamp van Al Qaida zou hebben geleid in Afghanistan; Ramzi Binalshibh, een Jemeniet die vliegscholen voor de kapers zou hebben uitgezocht; Ali Abd al-Aziz Ali, die negen van de kapers zou hebben geholpen naar de Verenigde Staten te reizen en ze 120.000 dollar zou hebben toegespeeld om hun onkosten en vlieglessen te betalen; en Mustafa Ahmad al-Hawsawi, een Saudiër die de kapers aan geld, westerse kledij, reischeques en creditcards zou hebben geholpen.