Brandweermannen ontkleed op de Dam

Het winkelend publiek op de Dam in Amsterdam keek vrijdag even vreemd op. Een tiental brandweerwagens stond daar met gillende sirenes en er stond een groepje half ontklede brandweermannen. Ze voerden actie tegen voorgenomen bezuinigingen van de gemeente.

De brandweermannen vinden dat de gemeente hun brandweerkorps uitkleedt als de aangekondigde bezuinigingen van 3,5 miljoen euro worden doorgevoerd. "We willen laten zien hoe het voelt om uitgekleed te worden", aldus een van de actievoerders.

De brandweermannen lazen in een vertrouwelijke memo dat er plannen zijn om de kazerne in Amsterdam-Zuidoost te sluiten. Ook moeten ze het met twee ladderwagens minder doen en zouden vrijwilligers op verschillende plaatsen de plek van de beroepsbrandweer innemen. Volgens de actievoerders zijn ze op deze manier minder goed voorbereid op noodsituaties.

De brandweermannen wierpen niet alleen kledingstukken af, maar deelden ook flyers en rookmelders uit. "De bewoners van Amsterdam lopen gevaar. Door de bezuinigingen worden de aanrijtijden langer en kunnen er slachtoffers vallen", aldus een van de actievoerders.

Klik hier voor meer foto's van de spuitgasten.

Brandweermannen ontkleed op de Dam
Brandweermannen voor alle hete klusjes (Foto: ANP)