Kamp wil onderzoek naar 'spookuitkeringen'

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) vraagt de gemeente Amsterdam nader onderzoek te doen naar 5000 klanten van uitkeringsinstantie UVW. Dat blijkt uit antwoorden van de minister op vragen van Tweede Kamerleden.

Het UWV zou duizenden 'spookuitkeringen' verstrekken aan inwoners van Amsterdam die niet bij de gemeente bekend zijn. Uit een vergelijking blijkt dat 540.000 van de 580.000 adresgegevens van het UVW en de gemeente Amsterdam overeenkomen. In 35.000 van de gevallen die niet overeenkomen bleek het te gaan om invoerfouten.

Bij de resterende 5000 adressen is volgens Kamp nader onderzoek nodig. Hij benadrukt dat het in die gevallen niet per definitie hoeft te gaan om fraude.

Woensdag berichtte RTL Nieuws nog dat de overheid en het bedrijfsleven jaarlijks meer dan 100 miljoen euro mislopen door 'spookburgers'. Volgens RTL Nieuws zijn vierhonderdduizend Nederlanders onvindbaar voor de overheid. Een groot deel daarvan zou die onzichtbaarheid gebruiken om te frauderen.