Spyker in gesprek met banken voor grote lening

Spyker Cars is in gesprek met een aantal banken voor een grote lening, die zal worden aangewend om de schuld bij de Europese investeringsbank (EIB) terug te betalen. Dit bevestigt bestuursvoorzitter Victor Muller donderdag tegenover Dow Jones Nieuwsdienst.

Spyker sloot de lening bij de EIB van 400 miljoen euro af toen het bedrijf vorig jaar het noodlijdende Zweedse automerk Saab overnam van General Motors (GM). "Het is onze doelstelling om op termijn de EIB terug te betalen", zegt Muller. "Pas dan is Saab echt onafhankelijk."

Muller wil niet precies aangeven om welk bedrag het bij de nieuwe lening precies zou gaan, maar aangezien er minimaal 400 miljoen euro moet worden afgelost, ligt een bedrag van rond de 500 miljoen euro 'voor de hand'. De gesprekken bevinden zich nog in de beginfase, aldus de CEO.

Voor het krediet van de EIB staat de Zweedse overheid garant, maar die wilde eerder deze week uitleg van Muller over de vrijdag aangekondigde aandelenuitgifte van Spyker en het plotselinge vertrek van Saab-topman Jan Ake Jonsson. Hiermee werd de speculatie gevoed dat de Zweedse overheid wellicht niet langer garant wil staan voor de EIB-lening.

Maar volgens Muller hebben de vragen van de Zweedse overheid en de gesprekken over een bankenlening 'niets met elkaar te maken'. Over het gesprek met de Zweden wil Muller niet meer kwijt dan dat het 'constructief is verlopen'.

De recente onrust rond Spyker, dat vrijdag een jaarverlies van 218 miljoen euro bekendmaakte en dinsdag de productie van Saab tijdelijk moest onderbreken door betalingsproblemen aan een leverancier, maakt het volgens Muller 'helemaal niet' moeilijker een lening te krijgen. "De banken handelen niet op basis van krantenkoppen, maar op basis van boekenonderzoek", aldus de CEO.