'Bangmakerij rondom stralingsgevaar'

Greenpeace doet aan forse bangmakerij rondom de ramp in de kerncentrale bij het Japanse Fukushima. Dit zei wetenschapsjournalist en Elsevier-columnist Simon Rozendaal woensdagavond in het praatprogramma Pauw & Witteman.

"Het wordt zo verschrikkelijk overdreven. Er is zo'n stralinghysterie, mede dankzij Greenpeace", aldus de wetenschapsjournalist.

Als voorbeeld reikt Rozendaal de spinazie rondom Fukushima aan, die zwaar verhoogde straling boven de norm heeft: "Je moet je wel realiseren dat er in zo'n norm een waanzinnige veiligheidsmarge zit. Als je de spinazie van Fukushima je hele leven lang elk dag op gaat eten, dan heb je aan het eind van je leven de radioactiviteit van een halve CT-scan binnen."

Rozendaal vervolgt: "Volgens onderzoek in Tsjernobyl is door de gekte en de angst die door de milieubeweging is veroorzaakt meer schade in Tsjernobyl veroorzaakt dan daadwerkelijk door de radioactiviteit. De angst voor straling is vaak veel schadelijker en gevaarlijker dan de radioactiviteit zelf. Zelfs in Tsjernobyl. Door de stress en paniek treden allerlei ziektes op."

Volgens Rozendaal is kernenergie tevens 'aantoonbaar de veiligste energievorm die er is' en maakte hij tot slot Greenpeace uit voor 'de firma leugen en bedrog'.


Simon Rozendaal: 'Bangmakerij rondom stralingsgevaar Fukushima'