Londen overweegt rebellen Libië te bewapenen

Groot-Brittannië overweegt wapens te leveren aan de opstandelingen in Libië. Dat heeft de Britse premier David Cameron woensdag gezegd. Tevens deelde de Britse regering mee dat een aantal Libische diplomaten het land is uitgezet.

Het wapenembargo dat door de Verenigde Naties tegen heel Libië is ingesteld mag dan voor het gehele land gelden, zei Cameron, de VN-resolutie die alle mogelijke middelen voor de bescherming van burgers goedkeurt kan anders gelezen worden. Volgens de premier kunnen de opstandelingen bewapend worden als dit burgerlevens spaart.

"We hebben nog geen beslissing genomen, maar we sluiten het (bewapening, red.) niet uit", zei Cameron in het Britse parlement.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague deelde woensdag mee dat vijf Libische diplomaten het land zijn uitgezet, vanwege hun steun aan de Libische leider Moammar Gadhafi. De diplomaten, onder wie de Libische militair attaché, zouden hebben meegewerkt aan het intimideren van Libische oppositieleden in Groot-Brittannië en zouden bovendien een bedreiging vormen voor de Britse nationale veiligheid.

Hague zei ook dat Britse diplomaten in de oostelijke Libische stad Benghazi hebben gesproken met oppositiefiguren. "Het doel van de missie was het ontmoeten van de belangrijkste oppositiegroepen in het oosten van Libië, waaronder de Voorlopige Nationale Overgangsraad, om inzicht te krijgen in de politieke en veiligheidssituatie."