Kustwacht redt opnieuw bootvluchtelingen

Een vliegtuig van de Nederlandse kustwacht heeft zondag 23 vluchtelingen gered die in een stuurloos bootje ronddreven in de Middellandse Zee. Het vliegtuig hield het bootje in de gaten tot een Italiaanse reddingsboot ter plaatse was, meldt het Kustwachtcentrum.

De reddingsboot heeft het scheepje vervolgens naar het Italiaanse eiland Pantelleria gebracht. Het vaartuig werd door de kustwacht opgespoord na een melding.

Eerder redde het Nederlandse toestel al 52 vluchtelingen die in de problemen waren geraakt tijdens hun boottocht van Tunesië naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Ook ontdekte het vliegtuig een scheepje met ruim vijftig immigranten tussen de Italiaanse eilanden Lampedusa en Pantelleria.

Het vliegtuig van de Nederlandse kustwacht vertrok half maart naar het eiland Pantelleria bij Sicilië. Het vliegtuig bewaakt tot eind deze maand de zuidgrens van Italië vanwege de plotselinge toestroom van migranten uit Noord-Afrikaanse landen naar Lampedusa.

De inzet van het kustwachtvliegtuig gebeurt op verzoek van Frontex, het Europese agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt. Nederland neemt regelmatig deel aan operaties van het agentschap.


Kustwacht redt opnieuw bootvluchtelingen (Foto: Novum)